10-minutersmetoden

januari 04, 2018

Jag funderade ju lite kring det här med nyårslöften och sånt där. Har inte direkt tänkt avge några sådana, men kom sedan dram till en slags kompromiss. 

Det finns ju en del saker som man gärna vill få gjort men som man aldrig riktigt prioriterar. Eller inte prioriterar tillräckligt mycket eftersom det inte finns tid/ork/intresse. Och sen känner man alltid lite dåligt samvete.

Så jag kom på den briljanta idén (höhö) att lägga en timme på såna där nödvändiga/villhinnamed-grejer varje dag, eller åtminstone så ofta som möjligt.

Bestämde mig för att välja ut sex punkter, så att det då blir tio minuter per grej. Även om man inte"hinner klart" så är det ju bättre än ingenting, att åtminstone underhålla vanan, eller hur?

OK, here it goes:

 • Röra på kroppen. Jag har börjat promenera till och från jobbet nu på vintern, det är ungefär en kilometer och det tar väl cirka tio minuter? På vardagar kommer jag alltså redan upp i ca 15-20 min varje dag.
 • Plocka grejer hemma. Är jääättedålig på det här. Och nu pratar jag liksom inte om att plocka undan leksaker från vardagsrumsgolvet i förvaringslådor där de ändå då att säga hör hemma, nä, jag pratar om alla de där prylarna som inte har någon direkt egen plats och som sedan strösslas runt i hela lägenheten. Det är ungefär sjuttio gånger lättare att dammsuga än att hålla på och plocka sånt. Men tio minuter varje dag kan man väl orka hålla på. Diversehögar på diskbänkar i köket, reklamhögar i hallen och liknande grejer.
 • Dagbok och reflektion. Fick en dagbok i julklapp där man kan skriva några korta noteringar varje dag. Tänkte att jag skulle skriva en stund varje dag, antingen där och/eller på bloggen.
 • Fotografering. Det där som jag tjatat om att ta tag i så länge... Tänker att jag antingen tillbringar några minuter med att faktiskt fotografera, alternativt inspireras via fotobloggar och liknande.
 • Musik. Jag blir glad av musik, det får gärna vara något 80/90-taligt, radiovänligt eller latinoaktigt. Snabba glada låtar alltså. Man blir liksom pigg och inspirerad. Kan med fördel kombineras med promenaden?
 • Bokläsning med Alicia. Vi hade en "låg" period där innan jul då alla egna böcker var uttjatade och biblioteket heller inte hade något vettigt att bjuda på i denna "mellanålder" då hon är för stor för pekböcker men ännu för liten för att orka lyssna på långa texter. Sen kom julkalendern (vi körde på Pixi även i år) och julen och vi fick påfyllning i bokhyllan, så jag tänkte att man kunde läsa en stund varje dag efter jobb/dagvård för att liksom landa och bara mysa i soffan.

Det var min timme, det. Skulle ännu vilja få in bokläsning här, men då jag gärna vill sträckläsa och liksom sjunka in och njuta av boken, är tiominutersmetoden inget alternativ.

Vad vill du satsa mera på?

You Might Also Like

2 kommentarer

 1. Ingrid och Ivar, Emma och Totte och Ludde böckerna är tips på några trevliga böcker för barn i din dotters ålder.

  SvaraRadera
 2. Hehe, nå det är just Ingrid (och Ivar) som vi tröttnat på, och Viggo och Vem-böckerna som annars är väldigt bra (Vem är borta, Vem är sjuk, Vem städar inte...).

  Men Totte och Ludde är ju klassiker, de borde antagligen finnas på vårt bibliotek även om jag inte råkat se dem.

  SvaraRadera