Vardagspusslet

augusti 10, 2017

Läste att Hanna funderade på vardagspusslet som heltidsjobbande förälder, och tänkte att jag kan ju också skriva några rader angående detta. :)

Det underlättar hemskt mycket ifall man strukturerar upp allt på förhand enligt en plan som man kommer överens om! Så vet alla förhoppningsvis vad som gäller...

Nu har ju inte jag nåt rikt socialt liv på det sättet, tränar gör jag oftast inte heller, transportsträckor faller till stor del bort eftersom jag bor nära jobbet (850 m med cykel, sambon har 25 min bilväg enkel resa) och även dagmamman finns nära (350 m från jobbet påstår google men det känns nog längre, och 600 m från hemmet), vi jobbar lite omlott för att fröken inte ska behöva gå så hemskt långa dagar hos dagmamman, och sambon är som sagt vårdledig på tisdagar.

Vi brukar göra mat för flera dagar åt gången, men så är vi också bara tre personer i vår familj. Det behövs inte så stora grytor med andra ord. Vi brukar göra "storkok" tillsammans på söndag (sö-må), sambon lagar mat på tisdag (ti-ons-to) och sen varierar det lite hur jag gör fredag-lördag. Man behöver alltså bara laga mat ca 2ggr/vecka. ;) Vi har ett drygt tiotal standardrätter som vi väljer mellan, och ibland gör vi nåt helt nytt ifall de gamla känns tråkiga. Vår lilla bänkdiskmaskin som vi kör varannan dag, har underlättat något enoooormt!

Städar gör vi på söndag förmiddag efter långfrukost och lite soffmys. Man får ju inte precis sovmorgon med en tvååring... ;) Särskilt städat har vi väl aldrig (bord och hyllor är överbelamrade med grejer), men vi kör en genomgång med dammsugning, badrumsstäd, dammtorkning och sånt där. Jag sköter kattlådan och klädtvätten och sambon tar "övrigt" köksstäd som att diska stekpannor eller sånt som tar stor plats i maskinen.

Handlar gör vi oftast tisdag och lördag, och behöver det bara kompletteras med nåt smått så tar jag det efter jobbet på samma gång som jag skickar iväg posten (posten finns i affären så det tar max 5 min extra). Hade det funnits möjlighet att handla mat via nätet här i Småstaden så hade vi kanske utnyttjat den möjligheten ibland. Tyvärr kan man inte det, inte ens matkasse levereras hitåt!


En vanlig vardag ser ut så här: 

  • Jag kliver upp 6:50, smyger tyst och infinner mig på jobbet 7:25-ish. 
  • Sambon och Alicia kliver upp 7:15 (då jag går) och infinner sig hos dagmamman kl 8:00. Det brukar inte vara nåt krångel på morgnarna, fröken ser oftast på barnprogram medan sambon fixar, nån frukost brukar hon inte vilja ha så det äter hon hos dagmamman.
  • Sambon fortsätter till jobbet och börjar 8:30.
  • Om allt klaffar, går jag från jobbet 15:05 och har då 15 minuter på mig att få iväg dagens post. Posten ligger åt ett helt annat håll och det brukar gå ganska jämnt ut. Dels tar det några minuter att ta sig dit och därifrån, och dels kan det vara ganska lång kö ibland.
  • Där strax innan 15:30 hämtar jag Alicia från dagmamman.
  • Vi landar hemma och myser/leker, behövs det så lagar vi mat tills sambon kommer hem (slutar 16:30).
  • 17:00 eller strax efter, kommer sambon hem och 17:15-ish äter vi.
  • Efter kl 18 leker vi hemma eller i parken, eller så åker vi och handlar, eller så åker nån och tränar. Det finns alltså möjlighet till egentid utanför hemmet på kvällarna ifall man så vill, men oftast är vi ändå hemma alla tre.
  • Kvällsmat för Alicia kl 20, sen tandborstning etc. och läggdags 20:30. Vi brukar turas om att natta henne varannan kväll. 
  • Vid 21 har fröken oftast somnat och vi har egentid till ca 23:30 (eller när man nu går och lägger sig). 

Visst blir det ganska inrutat på vardagarna, men samtidigt känner jag att vi skulle hinna med mer ifall vi verkligen ville. Vi har nog en hel del slö-tid som säkert kunde användas på vettigare eller effektivare sätt, men då man så ofta blir så väldigt trött efter att vi ätit middag...
  

You Might Also Like

0 kommentarer