Dåliga beteenden

juni 21, 2017

Vi har ju märkt att Alicia utvecklats en del sen hon började hos dagmamman, men det är lite på gott och ont om man säger så. Hon har blivit busigare och livligare, och man kan nu föra samtal på ett annat sätt, ställa frågor och så. Hon sjunger flertalet sången från början till slut, hon säger att maten är god, och när vi är i lekparken märker man att hon nu klättrar och busar på ett annat, säkrare, sätt. Kan ju hända att det har med åldern att göra också, förstås.

Men så är det också ett par mindre trevliga grejer som jag kan se att kommer därifrån. För det första blev hon mycket högljudd, vilket kanske är ofrånkomligt. Barn är ju högljudda, men hon hojtar och skriker även om hon inte är arg, och när hon uttrycker en åsikt kan hon ställa sig och skrika den rakt i ansiktet på en, på ett ganska otrevligt sätt. Och det har jag sett med egna ögon, att det finns ett barn som gör hos dagmamman.

Den andra grejen är att hon har börjat slå och nypas. Med en utforskande min som berättar att hon gör det mest för att testa oss. Hon gör det t.ex. när man sitter och läser för henne, så det är helt oprovocerat. Vi har frågat om det är nån som gör så, och hon har svarat med ett namn. Så de senaste två veckorna har vi förklarat och förklarat att det gör ont, att man absolut inte får slå mot ansiktet (eller nån annanstans) eller nypas på halsen (eller nån annanstans, oftast är det armarna som får sig), att man blir ledsen och så har vi berättat och visat hur man ska göra istället. Det är väl bäst att inte fästa så mycket uppmärksamhet vid beteendet utan istället försöka förhindra/avleda där det går, bara gå därifrån, eller också visa/berätta goda exempel istället. (Jag vet inte, men det verkar logiskt)

Det här senare funderade jag på att be dagmamman om hon kunde vara lite uppmärksam kring, ifall det fortsätter/återkommer i höst. Det är ju inte kul om nån gör en illa där man ändå ska vara många timmar per dag. Barn är ju barn och jag tror (hoppas!) ju att det inte händer för att nån medvetet vill vara elak, utan kanske snarare just för att testa beteenden, eller också att man kanske inte har ord att säga ifrån med.

Nu står Alicia i alla fall precis inför en fem veckors semester, så jag hoppas att hon glömmer bort det här nu. Det är bara morgondagen kvar, innan sambon sen inleder sin semester. Han har första veckan ensam med henne, sen har vi tre veckor tillsammans och så har jag en vecka ensam med henne på slutet.
   

You Might Also Like

0 kommentarer