Två år!

maj 07, 2017

Tänk att det här lilla yrvädret blev två år igår. Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig för att inte låta alltför klyschig, men det går liksom inte att förstå.Här kommer i alla fall en uppdatering om vad 23-månaders fröken haft för sig:

Hon pratar kopiösa mängder varje dag. Vid 1,5-årsdagen var hon uppe i 350 ord och då slutade jag räkna, men många fler har det blivit sedan dess! Meningar med 5-6 ord är ingen ovanlighet och det är sååå roligt att sitta och tjuvlyssna när hon leker för sig själv.

Kläcker också ur sig massro av roligheter, till exempel då jag hade sorterat tvätt på badrumsgolvet och hon kommer in och utbrister "ooooj, vaa hänt hääj då?" eller då hon satt vid datorn och mittiallt kläckte ur sig "häjjeguud äntå, mycke jossk (rosk) på pappas dator!" (Nej, det låter aldrig lika roligt i text)

Har varit hemma med sin pappa halva månaden och skolades sedan in hos en familjedagvårdare efter påsk, där hon nu varit på egen hand i 1½ vecka. Hon ska vara där fyra dagar (relativt korta, 08-15:15) i veckan och sambon fortsätter vara hemma med henne en dag per vecka. I övrigt jobbar vi heltid båda två, så sambon (som i regel jobbar 8:30-16:30, i grannkommunen med en halvtimmes resväg) lämnar henne klockan åtta och sedan hämtar jag (som i regel jobbar 7:25-15:15 med fem minuters cykelväg till jobbet) henne då jag slutar. Är sååå tacksam över att vi kunnat pussla på detta sätt, men framtiden är mycket oklar då mitt vikariat tar slut i mitten av augusti.

Har nu börjat använda enbart stl 92 i kläder. Huvudsakligen. Och hatar fortfarande strumpor. ;)

Några strategiska mått kan jag tyvärr inte komma med (en inofficiell vägning hos fammo & faffin visade 13,6 kg för två veckor sedan), men vi ska till rådgivning och tandläkare om en dryg vecka så jag kan ju upplysa er då. (Edit: 90 cm och 14,7 kg)

Sover från 20:30/21-07:15, det är ingen idé att försöka lägga henne tidigare, hon somnar inte! Vi är ju kvällspigga av oss allihop och vi har under ett par månader kört med att hon ska väckas från lunchvilan senast kl 14 ifall hon inte vaknar själv, men eventuellt kanske hon borde väckas ännu tidigare? Jag har ingen aning! Hon sover ca 1½ timme vid lunch, men sover hon vid 14 så väcker vi oavsett om hon bara skulle ha sovit en timme.

Hos familjedagvårdaren har de iaf exakt samma tider som vi haft hemma (dvs. lunch 11:30, sova 12, väckas 14), så det var ju bra! Vi behövde med andra ord inte börja tvinga på några andra förändringar än detta med att kliva upp en timme tidigare. Hon började skolas in efter påsk och har nu varit där 1½ vecka på egen hand.

Har även snappat upp ett och annat nyttigt hos dagmamman, t.ex. att vänta en liten stund (!), eller att säga "kan jag få XYZ" istället för "ha XYZ". :)

Har kommit in i en blyg period. Gömmer sig bakom oss ifall vi möter någon på promenad eller ifall vi talar med okända. Vill gärna sitta nääära eller i famnen (upprepar "kjaama" många gånger) och liksom "tina upp" en stund innan hon är redo och trygg.

Ska hjälpa till med allt, och "kan själv". :) Plocka ur butikspåsar, fylla och tömma tvättmaskinen, sopa hallgolvet (dammsugaren är dock lite läskig fortfarande),

Har blivit väldigt myyysig. Sitter gärna nära intill och ser på barnprogram, och är väldigt kramig när man kommer från jobbet.

Senaste två veckorna har hon också hamnat i nån slags mammaperiod, det är "mamma ska" och "mamma kan" och "mammas fammin" som gäller...

Igår blev hon alltså två år, och jag har lite blandade känslor. Samtidigt som jag inte vill att hon ska bli stor så fort, känns det också som att hon varit två år ett tag redan. Svårt att förklara?
  

You Might Also Like

1 kommentarer

  1. Tiden går verkligen fort :) Min yngsta dotter fyller snart 6 år.

    SvaraRadera