Fredag och inskolning

april 21, 2017

Fredag idag! Solen skiner och det kändes tillochmed varmt ute då jag hoppade på cykeln som tog mig till jobbet i morse.

Den här fredagen har också varit spännande på alla sätt och vis, då lilla fröken skulle vara 3 timmar på egen hand hos dagmamman. Tidigare har hon ju (naturligtvis) bara blivit lämnad hos folk hon väl känner till, men nu har hon ju alltså bara träffat dagmamman tisdag och torsdag.

Bra hade det gått iaf, sambon lämnade henne där vid niotiden, vinkade och sa att han skulle jobba en stund. Alicia hade utan protester gått hand i hand med dagmamman in i lekrummet. De hade lekt och ätit lunch och sedan hämtade sambon henne och for hem och sova.

Jag är ju lite hönsig, och har också läst att det verkar funka bättre ifall pappan sköter inskolningen då han (i allmänhet) inte är den "primära anknytningspersonen"; att barnet då liksom lättare ska kunna skapa kontakt med dagmamman och de andra barnen. Har också läst om suuuperlång inskolningar på typ ett par månader eller så (jag är medlem i Facebookgruppen Nära föräldraskap) så våra fyra dagar (ti, to, fre, må) känns ju väldigt kort i jämförelse. Men så är ju familjedagvård ett mera "hemlikt" alternativ än dagis också, som det kanske går fortare att anpassa sig till. Jag vet inte.

Det är nog kanske bra att det är han som sköter inskolningen och han som kommer att lämna henne där på morgnarna. Men åååååh så det känns att jag går miste om nånting! Jag vill ju veta a.l.l.a. detaljer! Jag har ingen aning om hur det ser ut där (förutom två bilder som sambon skickat), jag har ingen aning om var hon ska sova och äta och jag har aldrig ens träffat dagmamman (annat än vad vi pratat i telefon). Förstår ni hur jag håller på att gå upp i limningen här?!?

Nå, ännu en inskolningsdag på måndag, sen är det ledig tisdag i vanlig ordning och från och med onsdag ska hon vara där hela dagar på egen hand och jag hämtar hem henne.

På måndag ska hon förresten sova där, och sedan bli hämtad direkt efteråt. Jag är lite skeptisk hur det ska gå till måste jag erkänna. Vi har alltid legat/suttit bredvid hennes säng tills hon somnar, för det blir stora protester ifall man försöker gå. Nu kommer hon bara att bli lämnad i sängen för att sova, eftersom någon ju måste se efter de stora barnen som inte sover... Och dessutom ska en annan liten fröken sova i samma rum, så vi får väl se hur mycket tittut de leker istället för att sova! :D Eller också får de trygghet att somna, av varandra?

Nä, det kommer nog säkert att gå bra, de brukar väl fatta ganska snabbt vilka rutiner som gäller. Det är väl värst för en själv...
  

You Might Also Like

2 kommentarer

 1. Vi hade också kort inskolningsperiod, tror det var 3 dagar, ett par timmar varje dag. Och sedan från de timmarna till hela dagar. Men det gick jättesmidigt och vi kände oss totalt överflödiga de stunderna vi skulle finnas med i utkanten och närheten. Jag hade också funderingar över sovstunderna, men det verkar också fungera bra. Tror att man behövde sitta med honom i början, men nu är jag osäker på om de gör det. Alla barnen sover på madrasser i ett lugnt rum med en pedagog och det verkar gå bra. Har hört om något enstaka tillfälle när det var tittut istället för att somna ;) Gissar dock att han inte får till de där 3 timmar långa sovstunderna som han kan få på helgeftermiddagarna här hemma ;) Men att sova olika länge på dagarna verkar inte göra något för nattningsrutinerna eller nattsömnen heller, så vi har fått ett bra utfall här :) Tror det kommer gå jättebra för er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var tänkt så för oss också, men vi tog en extra fjärde "inskolningsdag" där hon bara var 9-14:30 istället för vanliga 8-15:30 som hon kommer att gå. Smidigt har det gått även här, hoppas det fortsätter så!

   3 timmar?!?! Holy moly! :) Här sovs det sällan mer än 1½, även om pappan i huset nu lyckat få till en del 2-timmarspass under sin pappaledighet.

   Radera