Sockerfrågan

mars 02, 2017

...på tal om fastlagsbullar och sånt. Jag läste denna clickbait-text härom kvällen och suckade högt. Alltid detta allt-eller-inget-tänk. Och skuldbeläggning. Man blir ju lite matt. Ja, att socker inte är bra i stora mängder kan vi väl alla vara överens om. Men jag ser inget fel med att äta allt i måttliga mängder. Med lite sunt förnuft i bakhuvudet.

Vi försöker nog också hålla tillbaka sockret så där till vardags för vår lilla fröken. Hon äter naturell yoghurt, osockrade flingor, dricker osötad juice till mellanmålet ibland, och så vidare. Vettiga vardagsval.

Men några absolutister är vi inte. Det händer att det slinker ner en bulle ibland. Eller lite glass. På helgerna eller om vi är och hälsar på hos någon. Vi gör liksom ingen grej av det hela, vill hon smaka så får hon en bit, men vi sitter ju heller inte och mmm:ar när hon smakar. Det sköter hon så bra själv. ;) Hoppas att hon på detta sätt lär sig att ha ett sunt förhållningssätt till godsaker. Att det är något man kan äta ibland, vid festligare tillfällen eller på veckoslutet.

Jag tror att om man börjar förbjuda helt så blir det kanske snart en stor nyfikenhet och jakt på socker? Däremot är godis (som inte innehåller någon näring överhuvudtaget) nog förbjudet ännu något år.

Det handlar väl närmast om vettiga val i vardagen, att undvika "smygsockret" som lurar en att bli beroende och tro att allt måste smaka sött - då kan man tillåta ibland.

Bara för att man låter ungen smaka på ett kex så betyder det ju inte att hen äter socker både morgon, middag och kväll. Ni skulle se vilka mängder grönsaker som slinker ner i frökens mage med god aptit!
   

You Might Also Like

1 kommentarer

  1. Jo, det där allt eller inget kan jag åxå störa mig på!

    SvaraRadera