Manligt vs kvinnligt

mars 04, 2017

Jag läste ett inlägg om förhållanden och ansvar igår. Inlägget handlade alltså om hur kvinnor liksom ska hålla på och sopa banan framför sina män. Att vårda mannens relationer för att de ska fungera. Att ta hand om allt "bakgrundsarbete"; t.ex. planering i vardagen. Och att det inte skulle gå att välja bort detta "för då går relationen åt helvete". Och sen får kvinnan skulden ifall det är något som inte fungerar.

Hmm.


Med risk för att låta antingen naiv eller som någon som sitter med facit i hand (det gör jag inte, det är ett generellt problem och jag har sett det med egna ögon) så kan jag inte låta bli att undra varför då? Voffo gööör dom på detta vis? Finns väl tillochmed en bok i ämnet, Familjens projektledare säger upp sig.

Sånt som matplanering, städning, att "smörja" relationer för den andras del? Nej, inte mer än sambon iaf. Här har vi infört städdag för att jag ska komma ihåg att städa. Det hade kanske varit annorlunda ifall jag var en sån som själv prioriterar städning och relationer, men om jag är riktigt ärlig är jag ju inte det...om man nu täcks erkänna sånt. :D

Jag vet inte, jag kanske är uppfostrad på sånt vis, eller så beror det på att jag såg pappa ta ansvar för allt de sista åren jag bodde hemma (dvs efter att mamma dog), men jag ser det som självklart att det är bådas ansvar att se till att saker fungerar på hemmaplan och i livet sådär allmänt.

Jag tar ansvar för mitt liv och sambon tar ansvar för sitt liv. Och så hjälper vi varandra vid behov. Nu är det visserligen jag som tagit största ansvaret för dottern, eftersom det är jag som varit föräldra/vårdledig tills nu. Mycket pga att jag inte haft något jobb att återvända till, men jag gissar också att även ifall jag hade haft det, hade jag säkert varit hemma ungefär lika länge ändå.

Nu blir det ombytta roller ett par månader här. så det ska bli intressant att se hur det börjar löpa. Men jag tvivlar inte ett dugg på att det kommer att gå bra. Sambon är väl införstådd med frökens rutiner och sånt. Och han är bättre på att städa än jag.

...sen var det iofs lustigt att just julklappsinköp nämndes, för där tar jag faktiskt huvudansvaret... För att jag vet att julklappar är viktigt på sambons sida av släkten och för att jag vet att ifall jag inte gjorde det skulle följande ske: A) inga julklappar köps, eller B) budgeten sprängs totalt. Enligt honom själv har han tidigare inte ens brukat köpa några julklappar. Men ja, en gång om året kanske jag kan stå ut med det.

Sånt hos oss. Hur funkar det hos er?
   

You Might Also Like

0 kommentarer