Angående dagvård

mars 02, 2017

Det här med dagvård och avgifter... Jag råkade höra ett inslag på radion idag om att det tydligen har kommit någon ny dagvårdslag. Vad jag hörde mellan diverse "möjken sluut igen!" och "Lici haa kojjven!" var att det numera ska bli billigare för somliga och mera enligt faktiska timmar. Det här blir ju aktuellt för oss så småningom. Vi fick faktiskt ett dagvårdsbeslut på posten igår. Hjälp!

På radion nämndes att man höjt inkomstgränsen för maxavgift, för de familjer som består av 2 eller 3 personer. Men jag har förstått att man ganska fort landar på maxavgiften 290 € ändå, och har funderat lite kring detta. Nu lät det på radion som att respektive förälder tidigare har fått ett eget beslut enligt sina egna inkomster, att avgiften liksom delats rättvist mellan båda, men att man hädanefter bara kommer att göra ett enda beslut och då får föräldrarna en klumpsumma att betala gemensamt? Hur tänkte man här?

Det blir ju orättvist som vanligt. På samma sätt som att sambons/makens inkomster påverkar ifall man får något tillägg till hemvårdsstödet, ska nu sambons/makens inkomster också påverka hur stor dagisavgift man själv får. Hm. Lever vi på 1800-talet? Hur gör man om man inte har gemensam ekonomi?

Jag ser det som en självklarhet att då avgiften påverkas av bådas inkomster, så ska avgiften också delas procentuellt enligt inkomst. (Man kan ju självklart dela upp det själv också, men av princip liksom...)

Något annat som också diskuterades var att dagvården nu ska bli mera timbaserad. Tidigare har det väl handlat om något förutbestämt antal dagar, samt antingen heldag (5-10h) eller halvdag (under 5h). Det finns ju hemskt mycket luft i dessa timmar. Här blir det ju också orättvist ifall man kämpar för att pussla ihop arbetstider så att barnet bara behöver vara t.ex. 7 timmar på dagis, ska betala lika mycket som någon som har sitt barn 9h/dag. (Jag vet att alla förmodligen skulle pussla ifall det var möjligt, men det är en annan fråga) Så jag ser förändringen som välkommen, men jag misstänker det kommer att ta ett tag innan detta blir aktuellt på vår ort, medan andra kommuner redan hade nåt elektroniskt incheckningssystem.

Sen en praktisk fråga - som förstagångsförälder är man ju lite clueless. På beslutet vi fick hem skulle man sända in beskattningsbeslut för år 2014. Trots att skattebeslutet för 2015 fastställdes för mer än ett halvår sedan... Har vi fått fel info eller ska det verkligen vara 2014?

Och vad innebär i så fall denna "väsentliga" inkomstförändring på 20% som också kan påverka avgiften? År 2014 jobbade jag heltid hela året, medan jag 2015 var arbetslös/mammaledig, och 2016 var jag mammaledig/vårdledig/arbetslös, vilket innebär att jag ju haft betydligt lägre inkomster då, jämfört med 2014 då jag jobbade heltid? 2017 kommer jag också att ha lägre inkomster än 2014, ifall inga drastiska förändringar sker?

Och så en tredje fråga - inskolningen. Vi har fått plats hos familjedagvårdare (Alicia blir barn nr 4) och i pappren vi fick hem menar man att inskolningen ska klaras av på tre dagar, och ingendera av dessa tre dagar ska det sovas lunchlur hos dagvårdaren. Två första dagarna ska en förälder vara med ett par timmar och tredje dagen ska hon vara där ca 3 h på egen hand. Är inte detta väldigt lite? Jag skulle gärna ha åtminstone en fjärde dag då hon lämnas där och sover och sedan hämtas direkt efter sovstunden.
   

You Might Also Like

12 kommentarer

 1. Jag tycker att reformen är bra! Eller i alla fall för oss som har barnen bara tre dagar i veckan på dagis blir det mer rättvist. Tidigare har vi ändå betalat 80% av avgiften fastän de gått betydligt mindre. Nu blir det mer så som de är. Och inkomsgränserna är så stränga att vi "tyvärr" passerar dem med råge. Fastän vi har helt normala löner! Men jag tycker nog det är klart att båda föräldrarnas inkoms skall påverka. Och tre dagars inskolning räckte iaf för vår Lillasyster. Första dagen var hon lite under 3timmar, ca 40min utan mej. Andra dagen förmiddagen utan mej. Och tredje dagen förmiddag, lunch och dagssömn innan jag hämtade. Om man dessutom har hemvårdare och inte dagis så tror jag det går ännu lättare då det är mindre förändring och färre barn.

  Lycka till med dagisstarten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter bra! :) Vi kommer också att passera inkomstgränsen, lite beroende på vilket skatteår de baserar avgiften på.

   Ja, jag menade alltså nog att avgiften ska basera sig på bådas inkomster totalt sett, men jag förstod det på radion som att man fått varsin räkning utgående från ens personliga inkomst. Alltså att förälder X som har 60% av totalinkomsten också ska betala 60% av dagvårdsavgiften. Men jag kan ju ha missuppfattat något, det kanske gällde frånskilda föräldrar?

   Det låter bra ifall tre dagar räcker, men det återstår förstås att vänta och se hur barnet reagerar. Alla olika o.s.v. Och det går säkert att komma överens med dagmamman om att hon sover där under en av inskolningsdagarna. :)

   Radera
  2. Man har nog tidigare också fått bara en räkning som baserar sig på familjens totala inkomster. Sen hur föräldrarna sköter sin ekonomi, gemensam eller skild är var och ens egen sak.

   Radera
  3. Ja, fast får man bara en räkning så utgår man ju ifrån att föräldrarna har gemensam ekonomi...?

   Radera
 2. Tror nog att man bara får en räkning som det varit hittills, verkar ju lite onödigt att skicka 2 räkningar till samma hus?! Inskolning brukar vi på mitt dagis börja på med ca 2 veckor före barnet ska börja... Så tar man lite sådär varannan dag typ och hälsar på och lämnar en stund. Vissa barn behöver bara 2 dagar vissa kan behöva många dagar. Incheckningen är åtminstone bra för oss dagispersonal som slipper göra anmälningar till kommun om vilka dagar barn är i dagis. Nu ser dom ju direkt när och vilka tider barnet har varit. Och också lättare för föräldrar att se hur många timmar man har kvar att använda resten av månaden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, ur faktureringssynpunkt är det säkert det, men inte ur föräldrasynpunkt. :) Vi har inte gemensam ekonomi på det sättet, så jag hade gärna fått en egen räkning, eller också specificerat hur stor andel av avgiften som är "min".

   2 veckor låter ju betydligt snällare än 3 dagar, men det beror ju precis som du säger mycket på barnen. Alicia har alltid varit ganska social och framåt, men jag tycker ändå att tre dagar låter väldigt lite. Fast, precis som Hanna skrev är det ju säkert en mindre omställning att börja hos dagmamma i hemmiljö, jämfört med dagis (där det var fullt).

   Radera
  2. Ett tips kan vara att ni har ett gemensamt konto dit ni betalar varsin summa per månad och därifrån går familjens gemensamma utgifter, så som mat, boende, försäkringar, dagvård etc

   Radera
  3. Det har vi. Men det löser ju inte problemet att dagvårdsavgiften, som grundar sig på bådas inkomst, ska betalas som en enda klumpsumma? Därför tycker jag att det borde specificeras hur den grundar sig och vad var och en sen borde betala. Utgår man bara från senaste beskattning är det ju enkelt att få fram en procentandel, men ifall man börjar spela med denna "20% väsentliga ändring av inkomst" så blir det snabbt väldigt svårt att få fram vad var och en egentligen borde betala.

   Lägg dessutom till att någon av föräldrarna kanske går ner i arbetstid så blir det ännu svårare att räkna ut!

   Och att bara ta vad var och en får in netto och dela upp det procentuellt blir också knepigt eftersom man ju redan betalt skatt, och skatteprocenten blir ju även den olika beroende på hur hög lön man har.

   Utgår man från beskattningen 2014 så innebär det att jag ska betala mer än sambon då jag tjänade mer än honom, samtidigt som jag idag tjänar mycket mindre då jag varit vårdledig och arbetslös?

   Så hur gör man om man vill dela rättvist? På riktigt rättvist och inte bara 50-50?

   Om man nu jämför med t.ex. mat och försäkringar så baseras ju den kostnaden inte på några inkomster så där tycker jag att båda kan stå för hälften.

   Radera
  4. Tycker nog ändå det är ett "problem" att lösa inom familjen,det vill säga vem ska betala och hur mycket. Staden/kommunen kan nog inte upprätthålla ett sånt system där de skickar ut olika fakturor med olika procenter till varje föräldrar. Vilken show det skulle bli när folk skulle meddela en del till och med ganska ofta att procenten förändrats. Dessutom kostar det ganska mycket för ett företag/kommun att hantera en faktura. Ju äldre barnet blir kommer det flera utgifter som kanske fakturor för simskola eller andra hobbyn så själv tycker jag att det är enklast att man betalar in till gemensamt konto, om man sen betalar 50/50 eller på basen av hur mycket var och en förtjänar så är en annan diskussion. I vår familj ser vi till helheten vad vi har råd med och betalar därefter,t.ex då jag var hemma med barnen och på vårdledighet så stod min man för största delen av våra utgifter. Skulle han vara hemma så skulle jag betala då jag skulle vara den som förtjänar. Personligen tycker jag att då man får barn är det nog svårt att betala allt lika då den som är hemma förtjänar mindre, dessutom skulle det kännas konstigt om vi inte kunde göra en resa, eller bo större för att den ena har betydligt mindre lön. Då tycker jag nog man ska se familjen som en helhet om den som förtjänar mer betalar mera så att hela familjen har det bra.

   Radera
  5. Jo det har du rätt i att det blir omständigt för kommunen, men jag tycker ju ändå någonstans att man på räkningen kunde specificera bådas inkomst som man grundat räkningen på (det kanske görs?) så att man sedan hemma kan dela räkningen procentuellt ifall man vill. De konstaterar ju ändå vilken inkomst (bådas) de grundar räkningen på, så då borde det inte vara svårt att skriva ut det.

   Jag både håller med och inte håller med dig. Det är säkert enklast att bara dela allt, men vi vill inte göra så. Vi har ännu inte råkat ut för den situationen att vi inte skulle ha råd med det vi vill, undantaget det halvår jag var vårdledig då vi delade procentuellt enligt inkomst. Jag vantrivdes hela det halvåret och kände det som att jag parasiterade på sambon.

   Därför vill vi gärna att det ska bli så rättvist som möjligt, och då dagvårdsavgiften uttryckligen grundar sig på inkomst så borde den ju också delas enligt inkomst. Medan andra utgifter som är samma oberoende inkomst kan delas på hälften.

   Och det är ju alltid intressant att i de fall som man förlorar på saken, DÅ är det plötsligt viktigt att hela familjens inkomster tas i beaktande. T.ex. då mammapengen räknas ut, så utgår man bara från mammans inkomst, vilken i de flesta fall är lägre då kvinnor i allmänhet har 20% lägre lön än män. Varför ska då vårdpengen räknas ut enligt familjens inkomst då inte föräldrapengen gör det?

   Radera
 3. Bara en räkning kommer det nog😊 inskolningen på 3 dagar e ett förslag, men det är fritt fram att komma fram till hur barnet inskolas med dagvårdaren. A var först 2 timmar med pappa. Följande dag lämnade hon ensam där 2 timmar. Å tredje dagen åt hon där å sov. Fick komma hem då hon vaknade. Dag 4 valde vi själva att hämta henne tidigare så att det inte skulle bli för mycket på en gång 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, det kanske handlade om frånskilda föräldrar då, hehe! Försökte leta rätt på inslaget igår på kvällen, men ingen lycka där.

   Ungefär nån sån inskolning hade jag också tänkt mig. :) Vi börjar skola in veckan efter påsk, lite stillsamt en onsdag med pappa där, torsdag kanske ensam nån timme eller så, och fredag får hon prova på att vara själv och även äta lunch men sova hemma. Måndag (vi får ett par extra pappadagar pga påsken) får hon gå själv + äta och prova sova och hämtas därefter. Och sen tisdag på egen hand, med hämtning tidigt.

   Det återstår ju att se hur fröken reagerar, men känner jag henne rätt så borde det gå bra.

   Radera