Telefonvanor och datatrafik i Finland

februari 14, 2017

Jag ramlade över lite intressant statistik över finländarnas telefonvanor. Det rings mindre, men används desto mer datatrafik i mobilen. 

Vi börjar med svenska Yles artikel om att finländarna ringer allt mindre. Hösten 2011 ringde finländaren i genomsnitt 78 samtal per månad med en genomsnittslängd på tre minuter per samtal, medan det hösten 2016 var nere på 61 stycken och medellängden var fyra minuter.

Min spontana reaktion var "vem ringer så mycket?!" Det är ju två samtal per dag. Varje dag. Men jag antar att det i dessa siffror även är inräknat jobbsamtal. Jag hör nog till dessa som (privat) endast i sällsynta fall plockar upp telefonen för att ringa. Jag jobbar för tillfället inte, och i småbarnsvardagen är det liksom enklare att skicka ett meddelande via Whatsapp / Viber / Facebook messenger när man har tid, och så får mottagaren sedan svara när hen har tid. Den enda jag egentligen ringer åt är pappa. Eller när jag ska uträtta något ärende. Men går det, så uträttar jag helst mina ärenden via nätet.

Behovet av kommunikation tror jag ändå att är någorlunda konstant, det är inte så att vi plötsligt skulle bli hemskt osociala, det bara tar sig andra former. Och nu råkar det ha flyttat in i meddelande-appar där man använder datatrafik istället för telefontrafik.

Och det är här den andra studien kommer in. Den om att vi använder allt med mobildatatrafik. Mest i hela världen, faktiskt. Fjorton gigabyte per månad (okt 16) enligt Yle, eller 7,2 enligt Tefficients studie (jun 16). De här siffrorna varierade ju en hel del och vad som menas med "any SIM" är lite oklart; det finns ju simkort i hemtelefoner numera, då man lägger ner fasta telefonnätet i glesbygden.

Men oavsett siffror så är trenden klart skönjbar och det har högst antagligen att göra med att vi i Finland traditionellt har en massa flatrate-abonnemang, dvs. du surfar hur mycket du vill, till en fast månadskostnad.


Ni ser ju, vi är världsbäst på det här med att surfa i mobilen. Inte så konstigt att kommunikationen också flyttat ut på nätet.
   

You Might Also Like

0 kommentarer