Bloggstatistik, januari 2017

februari 02, 2017

En månad har gått och det är dags att ta en titt på bloggens statistik igen. Men först några allmänna reflektioner över bloggmånaden som gått!


Jag förnyade som bekant bloggen i december och fick därmed en hel rad nya ideer för vad som skulle göras och skrivas. Publiceringskalendern fylldes snabbt. Så december och första halvan av januari gick gick av bara farten, men sen började jag känna att jag stampar på stället. Ni vet hur det blir ibland. Och nytt år blev det normala även i år. Svårt att komma på ämnen att skriva om. Bakslag med kameran. Trafiken stannat på nån slags platå.

Det som jag upplever som en aning frustrerande är att statistiken aldrig går att förutse. Jag har noterat besökarantalet för varje enskild dag via Google Analytics. En vecka hade jag en superbra måndag. Nästa veckas måndag var ett riktigt bottennapp. Och jag kan inte se att det skulle bero på inläggen jag skrivit, då det inte varit något speciellt (eller speciellt tråkigt) med dem, och den största delen av alla besökare ändå är återkommande "stammisar". Kanske alla råkade ha bloggläsningspaus samma måndag? :)

Lider också lite av nisch-sjukan. Känns som att det är det man ska göra för att komma nånstans. Men jag har svårt att se att det skulle finnas ETT ämne jag skulle skriva om. Nä. Jag vet inte riktigt. Jag är ju lite spretig, lite av allt. :) Samtidigt jag har på känn att folk småningom tröttnar på såna där supernischade bloggar med massa sälj sälj sälj. Inredningsbloggar och modebloggar är ett solklart exempel här, med hemskt lite text och hemskt mycket reklamlänkar (ja, det finns undantag! men på det stora hela). Åtminstone jag har tröttnat. Det är så opersonligt. Jag läser bloggar snarare för att jag är intresserad av personen bakom den, och dennes liv och intressen. Foton är givetvis också viktigt, men det får inte bara vara det. Jag personligen tycker om att läsa text.

På tal om foton så är detta något jag grubblar över. De ser ju så olika ut beroende på om man läser via mobil eller dator! I mobilen gör det inget ifall man lägger upp en halvdålig mobilbild, men direkt man ser bilden i fullstorlek via datorn ser den ut som rena rama katastrofen, heheh... Och då jag ofta bloggar från mobilen märker jag det först senare. Hmm.


Bloggstatistik, januari 2017


Under denna månad har jag publicerat 49 blogginlägg (1,58 per dag) och fått 10 kommentarer.

Antalet enskilda besök (sessioner) har ökat med 19,72% under dessa 31 januaridagar, jämfört med föregående 31-dagarsperiod (december månad). Antalet besökare (användare) har ökat med 34,32% och sidvisningarna har ökat med 4,44%.

Fördelningen mellan nya och återkommande besökare var i januari 30,4 % nya och 69,6 % gamla. Det konkreta antalet återkommande läsare har i januari ökat med 16,32 % jämfört med i december... Spännande!

Ni läser i allmänhet bloggen via mobil (64,21 %) men också en och annan dator (22,52 %) och några surfplattor (13,27 %) ryms med i ekvationen.

Så här ser besökskurvan ut:

Bloggen har fortfarande såpass få besök att det syns stora variationer från dag till dag. Och av någon outgrundlig anledning är onsdag alltid den dag jag har flest besökare. :)


Trafikkällor, fördelning


Direkttrafik 38,99 %
Trafik via sociala medier 19,75 %
Prenumeranter via RSS-flöde och Bloglovin 19,39 %
Har hittat hit via länkar på andra sidor (främst blogoteket) 11,81 %
Sökningar (Google) 10,06 %


Mest lästa inlägg, topp fem


De inlägg som blivit mest lästa under januari, var dessa:

 1. Optimera bilder för webben - checklista
  Hur man optimerar sina bilder för att få större synlighet och relevans på webben.
 2. Några favoriter
  Plockade ut mina sovrumsfavoriter från Ellos rea.
 3. SKAM och dess föregångare
  Jag hade precis börjat se säsong 1 och drog paralleller till 90-talsserien My so called life.
 4. Bokfavoriter
  Alicia hade en Pixi-julkalender och jag presenterade vilka böcker som blev hennes favoriter.
 5. Dagens tema: ekonomi och jobb
  Om det orättvisa i att förmåner beskattas högre än lön, samt lite funderingar kring hur svårt det är att få alla pusselbitar att falla på plats när det gäller jobbsökning och man har ett barn med i ekvationen. 

Synlighet

Det börjar droppa in lite googlingar småningom. Tidigare hade jag alltså angett att bloggen inte ska synas via sökmotorer, men det ändrade jag då på i december. Folk har googlat på julgodis (?!), morotssemlor och SKAM. 

Jag delar fortsättningsvis inlägg i Facebookgruppen Finlandssvenska bloggare. Ibland och ibland inte (om det inte varit något speciellt). Men det varierar heeemskt mycket hur mycket trafik man får den vägen. Ibland kommer det tiotals klick på en halvtimme och ibland kommer det två-tre klick per dag. Har inte listat ut något mönster i detta.

Har anmält bloggen till lite olika "bloggkataloger", men ännu inte fått någon trafik den vägen. Det är väl främst de med mycket trafik (höga placeringar) som har nytta av det. Funderar också på vad detta egentligen betyder ur SEO-synpunkt; huruvida det är bra eller dåligt att lista sig på sidor med en massa länkar.

Har också försökt aktivera mig lite genom att lämna kommentarer på andra bloggar, och den vägen har jag också fått en del besök. Ungefär på den nivå jag förväntat mig.
Hur går det med januarimålen?

Jag satte i slutet av december upp fem bloggmål för kommande tre månader. Målen inklusive motiveringar finns i sin helhet i föregående statistikinlägg. Nu har det ju än så länge bara gått en månad, men här kommer i alla fall en kort mellanrapport för denna månad:

 1. Alla inlägg ska ha en bild och var tredje inlägg ska prydas av min egentagna bild.
  Check! Bilder var det här! Bildfördelningen under januari månad består av 21 egna bilder och 28 bilder som fritt får användas utan att ange bildkälla.
 2. Publicera minst ett inlägg varje dag.
  Check! Publicerade 49 inlägg under månaden, vilket i snitt blir 1,58 per dag. Men även helt konkret har det publicerats något under månadens alla dagar.
 3. Erövra och behålla en plats bland Top-100 på bloggtoppen.fi.
  ↳ Två månader kvar att uppnå målet! Placeringen bör man kolla sent på söndagar eftersom all statistik tyvärr nollas varje måndag. Tidigare har bloggen funnits nånstans mellan plats 115-120. Efter första januariveckan landade jag på plats 107, så det går åt rätt håll! :) Andra veckan fanns min blogg på plats 108, tredje veckan på plats 110 och fjärde veckan på plats 118. 
 4. Lämna minst tre kommentarer per vecka, på andra bloggar.
  Check! Januari består av 4½ vecka, vilket betyder minst 13 lämnade kommentarer. Under månaden som gått har jag lämnat 19 kommentarer, så målet är uppnått med god marginal. Ska man få in en ny vana så bör man ju jobba på det! :)
 5. Facebooksidan får sin första gillare.
  Check! Det fick den faktiskt. :) In och gilla ifall ni vill bli påminda när något nytt publiceras!

Det var allt för denna månad! Här kan du läsa om december månad. Nästa rapport kommer om en månad. 

You Might Also Like

0 kommentarer