10 tips - bilsäkerhet för barn

februari 20, 2017

Jag tänkte att vi skulle repetera lite bilsäkerhet idag. Även om man själv anser sig kunna köra på ett säkert sätt, är det ju inte självklart att dina medbilister kan det.  


Jag tänker på olyckan där nån självmordskandidat tagit livet av två oskyldiga tonåringar och blir på riktigt arg. Vill man ta sitt liv är det ju oerhört tragiskt och illa att det gått så långt. Men att man dessutom blandar in oskyldiga människor i sina planer, det kan jag inte förstå. Är man verkligen så självisk att man inte bryr sig om att man förstör någon annans liv, samt deras anhörigas? 

Det hjälper liksom inte att tänka "det händer inte mig". Även om man själv anser sig kunna köra på ett säkert sätt, är det ju inte självklart att dina medbilister kan (eller vill) det. 

Kom-ihåg-lista för bilsäkerhet

 • Barn ska sitta bakåtvända så länge det går. Punkt. Åtminstone till fyra år, gärna så länge det går. Frontalkrockar du med ett framåtvänt barn är det upp till fem gånger så stor risk för nack- och skallskador.
 • Köp gärna en Plus-testad stol, just med tanke på nacken. Plustestet är uppfunnet i vårt västra grannland (som är bland de bästa i världen på bilsäkerhet för barn).
 • Bältet ska vara nära kroppen. Det ska sitta tight. Gäller både barn och vuxna! Inga tjocka ytterkläder mellan kroppen och bältet. Vi kör på öppen vinterjacka som knäpps fast efter att bältet är på, då finns det ingen jacka under bältet någonstans. Eller så kan man starta bilen en stund tidigare så att den är varm.
 • Ska du ha babyskyddet/bilbarnsstolen i framsätet, kom ihåg att koppla ur airbagen, annars blir det en potentiell dödsfälla. 
 • Barn under 140 cm ska inte sitta i framsätet ifall det finns en ikopplad airbag (krockkudde) där.
 • Köp inte begagnad bilstol ifall du inte kan vara säker på stolens historia. 
 • Köp heller inte en begagnad stol som är äldre än max 5-7 år. Kontrollera att den är EU-godkänd och uppfyller dagens säkerhetskrav, samt att det inte finns några synliga skador. 
 • Höga kanter på stolen ger bra sidokrocksskydd. Det är kanske lite svårare att få i och ur barnet, men hellre det. 
 • Det gör inget ifall barn sitter med böjda ben. Det är mest vi vuxna som tycker att det ser obekvämt ut. Och hellre brutna ben än bruten nacke.
 • Alla barn under 135 cm (ca 9 år) ska enligt lag sitta i någon form av bilstol (eller senare ev. bälteskudde), för att bältet ska sitta rätt i förhållande till den lilla kroppen. Använd gärna bältesstol ända tills barnet är 135 cm då skyddet vid sidokrockar bättre jämfört med bara en bälteskudde.

Det här är alltså fakta.

Och så ett tips från mig personligen. Välj inte en 9-18 kg stol när du uppgraderar från babyskydd till bilbarnstol (t.ex. ifall du inte behöver behändig isofix-fastsättning ifall du ofta flyttar stolen mellan bilar). Max 18 kg innebär att du eventuellt kommer att behöva köpa två bilbarnstolar innan det är dags för en framåtvänd s.k. bältesstol där bilens egna bälte används. Beroende på hur mycket barnet väger alltså, men det har du ju ingen aning om då du köper bilbarnsstol åt din baby som lärt sig sitta; vad hen kommer att väga som 3-4 åring. Enligt "normalkurvan" väger en finsk 4-åring 18,5 kg, så det räcker med att ligga på eller strax ovanför normalkurvan för att vara för tung. Köper du en bakåtvänd stol med 9-25 kg gräns så klarar du fyraårsgränsen med största sannolikhet, troligen även fem år. 

Och så ett tillägg, jag har i kom-ihåg-listan utgått från svenska lagar, då de är strängare. Finsk lagstiftning menar att det räcker ifall barnet sitter bakåtvänt till tre års ålder. Men samma längdgränser gäller här - ett barn under 135 cm måste ha någon slags stol/kudde och inte heller här rekommenderas det att barn under 140 cm ska sitta i framsätet med aktiv krockkudde.
  

You Might Also Like

2 kommentarer

 1. Så tänkte vi när vi köpte större stol - ska funka så länge som möjligt! Vi hade lite kravet "maxvikt 25kg" och "funka framåt och bakåt". Det är ju så mycket annat man måste lägga pengar på så att köpa en långvarig stol kändes relevant :)

  SvaraRadera