SKAM och dess föregångare

januari 02, 2017

Ja, jag kände mig tvungen att se what the fuss was about, så jag tog itu med serien SKAM nu idag medan Alicia sov efter lunch. Det här med att folk lyckats se flera säsonger på en gång visade sig inte vara någon svår match eftersom avsnitten är så korta. 

Jag hann med fyra stycken medan hon sov. Hade ju läst att folk fastnar, och jo, visst. Serien är bra, rolig, och fångar tonårskänslor på ett bra sätt. Men såhär som 30+are känns det ändå lite... avlägset? Herregud, insikten att jag om några månader är exakt dubbelt så gammal som de i serien!

Gillar förresten att de gjort den så "digitalt förankrad", att avsnittsdelarna släpps på den tidstämpel som visas i rutan, samt att man kan följa rollfigurerna på sociala medier. Ett genialt drag!

SKAM vs My so called lifeJag gick in för det hela med förväntningen "detta har gjorts förr". Jag talar om serien My so called life som gick 1994-1995, med en trettonårig Claire Danes i huvudrollen som femtonåriga Angela Chase. Den fick tyvärr bara en säsong, men är en av mina absoluta ungdomsserie-favoriter. Även den tar upp olika typer av tonårsproblem och är väldigt "mångfaldig". Gillar ni SKAM och vill ha något som lindrar abstinensen ska ni absolut kolla in denna! Hela säsongen finns på Youtube. :)

Kuriosa: man hade egentligen inte tänkt ge föräldrarna något stort utrymme i den serien heller, men eftersom Claire Danes var för ung för att få jobba långa dagar, var man tvungna att hitta på något.

Samtidigt kan man förälska sig i Jared Leto (säkert mest känd som sångare i 30 seconds to Mars) som spelar den coola och samtidigt lite bortkomne Jordan Catalano. Åååhh! ♥ 

Vill man så kan man också se den som en stilstudie. 90-talsmodet verkar ju också vara inne just nu, med alla spaghettitoppar utanpå stora t-shirts och så vidare. :)

Kommer någon ihåg denna serie? Jag vill minnas att den gick på SVT något år efter USA-premiären.

You Might Also Like

0 kommentarer