Optimera bilder för webben - checklista

januari 10, 2017

Nu var det länge sedan jag skrev något teknikrelaterat. Jag tänkte att vi idag kunde ta en titt på hur man optimerar sina bilder för att få större synlighet och relevans på webben!


Verktyg för bildoptimering

Det finns många faktorer som avgör hur din webbplats rankas hos sökmotorer. Innehåll, www-adress, nyckelord och titlar är kanske det första man tänker på, men även bilder spelar en viss roll. Sökmotorerna vill alltid visa relevanta sökresultat och här kan du hjälpa dem lite på traven. Dessutom är det ju många som använder Googles bildsök-funktion!

Här kommer en enkel checklista med fem punkter man kan tänka på:

Checklista för bildoptimering


  • Döp bilden till något relevant. Föreställer bilden en mobil, ja då döper du den till mobiltelefon.jpg istället för DSC_0363.jpg. Här kan man givetvis bli mer specifik än så (märke, modell etc) men ni fattar poängen. Relatera också till textinnehållet på sidan, då bilden oftast illustrerar det som texten berättar.
  • För att sidan (och bilden) ska ladda fort  - vilket även det är en rankingfaktor hos Google - gör du bilden så liten som den ska visas på sidan. Allt utöver detta är i princip slöseri med lagringsutrymme. Jag har tidigare beskrivit skillnaden mellan visningsstorlek och filstorlek
  • Använd Alt-texten (alternativ text) för att beskriva vad bilden handlar om! Dels för att de som inte ser bilden (t.ex. inte har bildvisning påslagen, eller har någon typ av synskada och därmed får sidinnehållet uppläst) ska förstå vad det handlar om. Men även detta underlättar för sökmotorerna att förstå din bild! 
  • Title-texten (titeltext) är den text som dyker upp då du hovrar (för med musen) över bilden. Beskriv även här vad som visas på bilden. 
  • Glöm heller inte bort bildtexten! Ifall du skriver långa inlägg är det bevisat att folk är mera benägna att läsa själva bildtexten, än resten av din text! Knasigt men sant. Här behöver man förstås inte bli övertydlig för sökmotorernas skull, är det tydligt vad som sker på bilden eller vad den illustrerar, behöver man inte sätta dit en bildtext bara för sakens skull. 
Några frågor eller synpunkter på detta? Lycka till med optimerandet! :)

You Might Also Like

0 kommentarer