Mammalistan

januari 24, 2017


1. Hur många barn har du, och hur många planerar du att skaffa?

Jag har en dotter på 1½ år och har i nuläget inte planer på fler. Fast jag funderar ibland på det här, om det är egoistiskt att inte ge ett barn syskon. Vi kom överens om ett barn, och det känns inte alls aktuellt med några fler. Har hittills känts ganska fullt upp med bara ett barn.

Jag har själv tre äldre syskon, men de är såpass mycket äldre att jag i princip varit ensambarn ändå, i vardagen. Sambon har en tre år yngre bror och om man frågar mig så tycker jag att 3 år är just den ultimata åldersskillnaden, då den inte är för liten för att man ska orka och klara av det rent praktiskt (talar bara utifrån mig själv nu, skulle t.ex. inte få ihop det med två barn som ska bäras upp till 3:e våningen). Dessutom är det då tillräckligt stor åldersskillnad mellan dem för att de inte ska behöva "tävla" sinsemellan, men tillräckligt liten för att de ändå ska kunna leka och ha utbyte av varandra. Kan hända jag är helt ute och cyklar här, ni får läxa upp mig i kommentarsfältet isåfall. ;)

Men det är klart att man får satsa lite "extra" på att barnet ska umgås med vänner och så, och ibland kanske erbjuda sig att ta med nån kompis på semesterutflykter eller så. Kommer ihåg att jag själv tyckte det var ganska tråkigt annars.


2. Ett redskap/verktyg som är barn/babyrelaterat som är ett måste? 

För mig som inte kör bil är vagnen ovärderlig! Vi hade inte kommit oss ut och iväg speciellt mycket utan den. Andra bra saker vi haft är bärsele då fröken alltid varit närhetstörstande, mobilapp för att följa med sovtider (här hade fröken aldrig tid att sova mer än 30 minuter när hon var liten, men istället skulle det sovas fem gånger per dag så det gällde att hålla tidtabellen), spjälsängen, etc.

Men överlag är jag inte mycket för att lista "måsten" då alla är så olika, både föräldrar och barn. Det är mycket s.k. barnprodukter som vi nästan helt skippat, t.ex. klämmisar och andra färdiga snacks, byxblöjor och våtservetter (bara när vi är iväg nånstans), nappflaskor (vi hade två som typ aldrig behövt användas), och så vidare.


3. Något du älskar att göra med ditt/dina barn?

Vi läser massor! Båda har utbyte av det. Ser såå fram emot att det blir riktiga historier med längre text småningom. Och Simon's cat uppskattar vi också båda två. :) Och att ligga och gosa i stora sängen. Sen bygger vi en hel del lego och hjälps åt med hemmasysslor. Och så måste jag nämna det här med att upptäcka världen med barnets ögon, man lägger märke till så mycket.


4. Hur har ditt liv förändrats sedan du fick barn?

Helt och hållet, får man väl säga? Tänk att en så liten person kan förändra så mycket! Bara det här med att man är tvungen att planera, och sätta någon annan först. Och att man är bunden på ett annat sätt. Samtidigt som man får så mycket tillbaka, både kramar och pussar och bus.


5. Favoritbutik att shoppa till barnen och varför?

Hmm... Vi köper en hel del böcker, så typ Adlibris? :) I klädväg blir det mest H&M då jag tycker de har praktiska (ja, en del opraktiska också) och prisvärda kläder, Lindex likaså.


6. Har du alltid velat ha egna barn? Varför/varför inte?

Alltid och alltid, jag har velat ha barn från och till sedan jag var 19. Men ja, där vid 27 nån gång blev det mer aktuellt, eller hur jag nu ska lägga fram det. Sen dröjde det ännu ett par år innan vi gjorde slag i saken, höhöhö.

Varför? Tja, jag har nog saknat en riktig, hel, familj på något sätt. Jag längtade efter någon att fylla en tom famn med. Och så verkade det så mysigt.


7. Det bästa som finns med att vara mamma?

Det är samtidigt det bästa och det mest skrämmande, det här med att vara någons favoritperson, någons allt. Att få uppleva saker genom barnet, att få så mycket tillbaka. Att se stoltheten då barnet lär sig nya saker.


8. Något mindre roligt med att vara mamma? 

Det här kanske främst gäller under småbarnsperioden, men jag måste nog säga att det delvis är lite samma som i föregående fråga. Att alltid behöva finnas till hands och ha tålamod. Att inte få göra något ifred. Och att alltid bli klängd på.


9. Ditt bästa tips för en ny mamma?

Gå på din magkänsla.


Listan hittade jag hos Saragunmarie.


You Might Also Like

0 kommentarer