Kameratrubbel

januari 16, 2017

Den gamla kameran, ja. Den tar liksom väldigt "smetiga" foton. Finns liksom ingen skärpa nånstans även om kameran nog fokuserar. Är som att det skulle ligga en plastfilm över bilderna. Att framkalla 10x15cm pappersfoton funkar, men redan genom att visa bilder på bloggen ser man (åtminstone via datorns stora skärm) att kvaliteten haltar:

Den här blombilden. Den är inte skarp. Fokus är placerat på det kronblad (?) som växer snett uppåt till höger. Det som pinnen går ner bakom. Fildata för denna bild är 50 mm, F/4, 1/60 - okej, där är det kanske lite på gränsen för vad som blir en skarp "handhållen" bild (utan stativ), men ändå - och ISO-200.


Inte heller skarpt någonstans. Visserligen är bilden tagen med kort skärpedjup, men det är alltså meningen att den ska vara skarp i mitten av bollen. Ja, bollarna är kanske lite "flimriga och håriga" i verkligheten också, men inte så här. Denna bild har jag tagit med mitt bästa objektiv en dag då solen sken. Bollslingan hänger i vardagsrumsfönstret så ljuset var det i alla fall inte fel på... Brännvidden är 50 mm, bländartal F/2.8, exponeringstid 1/250, och ISO-100.

De är ju inte direkt superdåliga, man ser ju fortfarande vad bilden föreställer höhöhö, men det är ändå långt ifrån vad jag förväntar mig av en systemkamera...

Har provat med nytt minneskort, alla tre olika objektiv, fota i absolut dagsljus, samt provat putsa lite på "kontakterna" där objektiv och kamerahus möts. Följande steg är att kliva in i den lokala fotobutiken och fråga vad de tror. Om det bara är smuts nånstans eller om kameran typ behöver kalibreras om. Oavsett blir det säkert dyrt?

Det är ju så typiskt. Just som jag uttryckt en önskan om att börja fotografera mer igen... Kanske är det universums sätt att säga "köp en ny, vetja! den gamla har åtta år på nacken, med en ny blir du garanterat fotosugen!" Men tyvärr ryms inga sådana köp i min budget just nu, då det varit/är mycket utöver det "vanliga". Nytt kylskåp i november, det har nyss varit jul, i januari ska det betalas a-kasseavgift och kvartals-elräkning och i februari kommer alla försäkringar... Vilket ju är dyrt för de flesta men jag är dessutom arbetslös (och innan det vårdledig i ett halvår).

Vi får se, kanske jag öppnar det hårt förslutna sparkontot. What goes on the sparkonto stays at the sparkonto. Skämt åsido, men jag försöker faktiskt undvika att det går ut mer pengar än det kommer in, och rättar då hellre munnen efter matsäcken så att säga. Enda gången jag använt sparade pengar var när vi köpte lägenheten, och det får väl ändå betraktas som en vettig sak att lägga sparpengar på. 

Kanske man kunde önska sig lite bidrag till en ny kamera i födelsedagspresent, jag fyller år om mindre än tre månader. Men även om jag tänkte fortsätta hålla mig i budgetklass och även om det bara är själva kamerahuset jag behöver, blir det ju en stor summa ändå. Vi får se, jag ska väl börja jobba nån gång också, småningom?

Tills dess får jag (och ni) tyvärr stå ut med mobilfoton eller public domain-foton.

You Might Also Like

0 kommentarer