Dagens tema: ekonomi och jobb

januari 25, 2017

Måste skriva av mig lite igen. Jag hade ju fått hem ett skattekort där de helt ur luften hade tagit en summa de ansåg att jag skulle tjäna i lön detta år. Mindre än hälften av vad jag förtjänat de senaste åren jag har jobbat. Ni som hängt med ett tag minns också att jag var "lite" irriterad på att jag var tvungen att betala 30 % på mammapengen då det begav sig, eftersom förmåner beskattas hårdare än lön.

Jag skulle ursprungligen betala 3,5 % i skatt ifall jag hade fått lön på en viss summa i år (den där summan de tagit från ingenstans). Jag trodde först att den hemskt låga procenten var något slags misstag och att jag råkat ut för ett av de trehundratusen felaktiga skattekort de sänt åt folk. Men de skulle ju sända information åt dem som fått ett felaktigt skattekort, och än har jag inte fått något sånt brev, så jag utgår nu från att dessa 3,5 % var korrekt beräknade.

Nu har jag det ganska svart på vitt, hur stor skillnaden mellan lönebeskattning och förmånsbeskattning egentligen är.  Nu har jag ju ingen aning om hur året utvecklar sig, och med dessa 30 % i ganska färskt minne, ansåg jag att det bästa är att beställa ett ändringsskattekort där jag anger de summor jag får i a-kassa och vårdbidrag för hela året. Och 3,5 % skulle ha varit för lite oavsett om jag är arbetslös eller jobbar.

Summan av förmåner för hela året blev ett par tusenlappar högre än den lönesumma de plockat från ingenstans, den som jag skulle betala 3,5 % i skatt på. Vad jag ska betala på motsvarande, lite högre, förmåner? 26 %.

You've got to be kidding me. Tala om att sparka på de som redan ligger.

Nu har jag ju inte tänkt vara arbetslös hela året ifall det går att undvika, så den dag jag börjar jobba blir jag tvungen att göra ett ändringsskattekort igen. Men det vet jag ju inget om i nuläget, så det är bättre att ta det säkra före det osäkra och ange att jag bara ska få så kallade förmåner hela året. Tills jag vet något annat.

De har förresten aktiverat sig på arbetskraftsbyrån den senaste tiden. Från att ha fått ett enda jobbförslag under första halvåret, har jag nu fått fyra stycken på två veckor.

Det är ju jättetrevligt i sig, men jag fick bl.a. förslag att söka nån typ av industrijobb där man skulle sitta och designa fysiska produkter i något 3D-ritprogram. Jag har noll erfarenhet av sånt och i brevet jag fick stod det att de baserat förslaget på mina tidigare erfarenheter och utbildning. Öh. Vet inte riktigt hur de tänkt där. Men det kanske skulle kunna vara intressant?

Övriga jobb var korta inhopparjobb kandubörjanudirekt som jag annars gärna hade tagit nappat på, men som jag nu inte kan ta emot (pga funkar inte med dagisansökan med så kort varsel). Och så var det jobb där det skulle bli heeemskt långa dagar då det ska pendlas hit och dit och Alicia skulle då bli tvungen att vara på dagis från 08-17 (minst) varje dag. Skulle helst inte ha en ettåring på dagis så långa dagar, ifall det kan undvikas.

Siktar också in mig på två jobb som de inte sänt erbjudanden om. Det ena något som jag hemskt gärna skulle vilja jobba med (och har jobbat med, därav det märkliga i att de inte sänt något erbjudande), dock finns jobbet en bit hemifrån. Och det andra jobbet, på närmare håll, har inte lediganslagits ännu men det finns ett beslut på att det ska göras.

Båda dessa börjar nu i vår, och då skulle man ju vilja få ett besked i tid, så att vi hinner ordna med sambons pappaledighet i så fall. Vi tänkte nämligen att Alicia skulle få vara hemma ett litet tag till, så att vi sedan "hinner" få en sån dagisplats som önskas (dvs. här i stan och gärna på gångavstånd eftersom vi bara har en bil och sambon ofta jobbar sent = jag som ska hämta). Ett evigt pusslande, detta.

Jag känner mig både hoppfull och uppgiven när det kommer till jobb. Det är inte så lätt att få ihop allt. Och samtidigt som jag vill ha ett jobb så börjar jag också inse vad det skulle betyda. Hemskt lite tid med Alicia. Tänk att nån annan ska spendera mer vakentid med min dotter än vad jag gör. Men förr eller senare blir det ju så. 

You Might Also Like

0 kommentarer