Bloggstatistik, december 2016

januari 04, 2017

Jag tänkte att jag skulle börja redogöra för hur bloggen utvecklas, månad för månad. Jag vet inte om detta intresserar er, men själv är jag en stor statistiknörd och jag har sett att en del bloggare delar med sig av sin statistik. Så nu kör vi!Vi börjar med utgångsläget.

I och med att jag inte direkt varit så engagerad den senaste tiden, kan det ju bara gå uppåt. Tänkte jag. Jag har ju skrivit kilometervis, men mest för egen del. Bloggen har varit dold från sökmotorer så jag har inte fått någon trafik den vägen, och den enda "promotion" jag gjort har varit att inläggen automatiskt delats på Blogoteket. Jag har inte varit aktiv i några Facebookgrupper, jag har knappt haft några bilder i inläggen, jag har (typ) aldrig kommenterat på andra bloggar, och så vidare. Jämför man statistiken för sommaren och hösten 2016 med tidigare år, så har det gått spikrakt neråt. Helt medvetet har jag låtit det gå så. Vem vill läsa om vår ofrivilliga renoveringsångest liksom...


Varför jag bestämt mig för att aktivera mig? 


Tja, nånting ska jag väl göra om dagarna. ;) Nä, men skämt åsido, nu när vi 1) äntligen har en dräglig vardag igen efter alla renoveringar som tärt på oss, och 2) när Alicia börjar vara så stor att man tillsammans kan hjälpas åt med hemmagrejer som vi hittills fått göra medan hon sover, och 3) jag ännu inte börjat jobba, så finns det både lite extra tid och energi. Så jag tänkte att det kan vara ett bra "mellansteg" för att återgå till nån slags jobb. Att ha saker som ska göras och skrivas och försöka se lite mer seriöst på det hela. Ja, jag är givetvis medveten om att det inte går att likställa med ett jobb men ni fattar ungefär vad jag menar?

Med det sagt, här kommer statistiken för december:


Bloggstatistik, december 2016


Den första december förnyade jag bloggen. Raderade gamla arkivet som sträckte sig tillbaka till sommaren 2014 (jag har bloggat betydligt längre än så, dock inte under eget namn) och gav bloggen ett nytt utseende.

Under december månad har jag publicerat 39 blogginlägg (1,26 per dag) och fått 4 kommentarer.

Antalet enskilda besök (sessioner) har ökat med 5,91 % under dessa 31 decemberdagar, jämfört med föregående 31-dagarsperiod. Antalet besökare (användare) har ökat med 58,05 % och sidvisningarna har minskat med 4,57 %, troligtvis för att det efter omstarten inte finns så mycket i arkivet och därmed färre sidor/inlägg att visa. Att ange några exakta siffror tycker jag inte tjänar nånting till eftersom syftet är att jämföra bloggen med sitt tidigare jag, alltså att se hur den utvecklas med tiden. Men jag förstår att det kan intressera, så vi kan sammanfatta det som så, att en dålig dag har jag under 20 unika besökare, och en bra dag kan de vara upp mot 100.

Fördelningen mellan nya och återkommande besökare var i december 28,4 % nya och 71,6 % gamla, medan den i november var 17,2 % nya och 82,8 % gamla. Jag har med andra ord en liten men trogen läsarskara, och för decembers del kan vi konstatera att även små insatser (mer om det längre ner) leder till något, då andelen nya besökare ökat med elva procent! :) Sen är det givetvis mycket trevligt ifall dessa nya småningom omvandlas till stammisar, så jag ska med andra ord hålla koll på den konkreta siffran över återkommande läsare och se om den ökar. Spännande!


Trafikkällor, fördelning


43,5 % Direkttrafik
18,1 % Trafik via sociala medier
15,5 % Har hittat hit via länkar på andra sidor (främst blogoteket)
15,5 % Prenumeranter via RSS-flöde och Bloglovin
7,3 % Sökningar (Google)


Mest lästa inlägg, topp fem


De fem inlägg som blivit mest lästa under december, var dessa:

 1. Besviken på Gigantti
  Ett inlägg jag skrev då vi hade köpt nytt kylskåp och väntade på leverans. Trots att vi hade meddelat Gigantti att vi bor på tredje våningen utan hiss, hade de inte meddelat den stackars chauffören om detta, och jag fick se vårt kylskåp åka tillbaka...
 2. Julklappstips
  Uppenbarligen var det många som sökte inspiration inför julhandeln. Hoppas någon fick ut något av inlägget och att det kunde lindra julstressen lite! :)
 3. Lätt och svårt julgodis
  Ytterligare ett "lindra-julstressen-inlägg". Det här med julgodis är inte alltid så lätt, vilket jag lite humoristiskt försökte beskriva.
 4. Finländarna och Internet
  Statistikcentralen släppte en rapport som handlade om finländarnas Internetvanor. Jag tog en närmare titt på denna.
 5. Frost
  Ett kort bildinlägg, från en decemberdag då utsikten från vårt vardagsrumsfönster var lite finare än vanligt. Det var inget speciellt med inlägget, så jag är lite förvånad över att det tog plats bland topp fem.

Synlighet


Det jag har gjort för att synliggöra bloggen mer, är att jag i och med omstarten i början av december har gjort den synlig för sökmotorer. Den indexeras alltså numera, det går alltså att googla och på så vis hitta till bloggen.  Jag har också börjat dela mina inlägg i Facebookgruppen Finlandssvenska bloggare där man får dela ett inlägg per dag.

Jag har också försökt aktivera mig lite genom att lämna kommentarer på andra bloggar, och den vägen har jag också fått en del besök. Det här är något som jag borde bli bättre på, att lämna spår efter mig och lite försöka nätverka och delta i diskussioner.


Fem mål för kommande tre månader


 1. Vikten av bilder är något som ständigt poängteras. Och det har jag varit lat med. Och lite av en perfektionist. Jag vill ju inte lägga upp dåliga mobilbilder, men samtidigt orkar jag inte aktivera mig med att plocka fram systemkameran och fotografera. Därmed har det blivit en del hittat-på-nätet-bilder, vilket i längden kan kännas ganska opersonligt. Men jag vet inte riktigt vad jag ska fotografera, då vi mest är hemma och hemmet inte direkt platsar i något inredningsmagasin. ;) Bilder på Alicia vill jag också vara lite sparsam med på helt offentliga forum. Jag får fundera lite på det här, men jag vill att alla inlägg ska ha en bild och vart tredje inlägg ska prydas av min egentagna bild. 
 2. Jag ska publicera minst ett inlägg varje dag, något jag i och för sig gör till 90 % redan nu. Men det kan ju bli svårare ifall tiden minskar, med eventuell jobbstart eller så. Så målet här är att fortsätta som förr även om det kanske blir mer utmanande att hitta tid till det. 
 3. Besöksstatistiken vill jag förstås att ska öka. Här får man väl ändå inse att man är ensam och inte har "draghjälp" av någon portal (det vill jag heller inte ha, jag vill bestämma själv, hehe). Under årets första halva vill jag erövra (eller snarare behålla) en plats bland de 100 mest lästa bloggtoppen.fi. För tillfället landar jag där kring plats 115-120, man bör kolla detta på söndagar eftersom statistiken nollas varje måndag vilket är...dumt. Bloggtoppen.fi borde ju ändra till ett rullande system med "senaste 7/30/X dagarna" som grund för placeringarna, för annars kan listan se ut precis hur som helst på måndagar innan det så att säga "jämnar ut sig" mot slutet av veckan. Hur som helst. Det kan inte vara någon omöjlighet att norpa till sig en plats på top-100, även om siffrorna stiger ganska brant ju högre upp man kommer. Kanske lite fånigt mål, men det var det mest konkreta besökarmål jag kunde komma på för tillfället. :)
 4. Jag ska också försöka lämna minst tre kommentarer per vecka, på andra bloggar eller forum. 
 5. Och så hoppas jag på att min Facebooksida får sin första gillare, hehehehe. (Det här är BTW första gången jag alls gör reklam för den) In och gilla ifall ni vill få påminnelser om när det finns nåt nytt att läsa. 

Okej. Här har ni alltså min utgångspunkt, härifrån går vi vidare! :) Nästa rapport kommer om en månad.

You Might Also Like

0 kommentarer