Bloggdetaljer

januari 24, 2017

Denna tisdag tänkte jag vara lite "ego" och fundera på min egen webbplats, bloggen alltså. Jag deltog här i januari i en bloggrespons-grej och har därmed fått lite feedback på min blogg. Trevligt! :)Något som kom på tal var bildstorlek. Personen som jag fick feedback av såg inte hela bilder på en gång utan var tvungen att scrolla neråt. Bilderna fick med andra ord inte plats på skärmen. Gissar att det främst handlar om stående bilder, inte liggande eller fyrkantiga?

Det här låter ju inte så bra. Och min spontana reaktion blev "va? kan ju inte stämma!" Det borde ju inte vara så, för jag kontrollerade hur sidan ser ut i olika skärmar innan jag förnyade bloggen, och kom fram till att den nu borde funka i de flesta skärmar. Men bilderna tänkte jag ju faktiskt inte på, eller så råkade det vid testtillfället finnas en liggande bild i rutan. Är det fler av er som upplever problem med bildstorleken?

De flesta av er (långt över 60%!) läser via mobilen, med en upplösning på 360x640 (36%) eller 320x568 (18,5%). Som följande kommer desktop-upplösningen 1280x800 (9,8%), mobilupplösningen 375x667 (7,7%) samt desktopupplösningen 1366x768 (5,5%) Mobilerna ska inte ha några problem med varken liggande eller stående bilder, men eventuellt kan det finnas vissa problem med stående bilder då man läser via datorn. Hallåå, varför har ingen sagt något? ;) Själv sitter jag med en gammaldags "fyrkantig" skärm med upplösningen 1280x1024 så här har jag inte reagerat på att bilderna inte skulle rymmas på höjden... ;)

Det beror såklart också på hur mycket "extra" man har i sin webbläsare, och inte bara på upplösning. Har man både flikar och adressrad och favoriter och eventuellt något annat ännu, som tar utrymme av skärmens höjd, är det klart att man ser mindre innehåll jämfört med ifall man surfar i fullskärmsläge. Ett tips kan också vara att trycka ctrl + minustecken (eller plustecken ifall man vill förstora) tills det ser bra ut, men det bästa är ju förstås ifall innehållet ser korrekt ut från första början utan att användaren själv ska behöva vidta några som helst åtgärder... Bildstorleken är definitivt något att tänka på, jag vet ju själv hur irriterande det är när saker inte fungerar smidigt!

Det var riktigt nyttigt detta med feedback tyckte jag!

Vill du så kan du slänga in en kommentar här nedan, med andra förbättringsförslag, eller förslag på vad du vill läsa mer om, men det är inget måste alls. :)

You Might Also Like

2 kommentarer

  1. Ja visst är det nyttigt med bloggrespons ibland. ;) För precis som med många andra intressen vill man ju säkert utvecklas här också. :) Jag läser alltid bloggar via datorn och har inga problem med bilderna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett bra initiativ! :) Okej, det låter ju bra att inte alla via-datorn-läsare har problem iaf, men det är ju illa nog att någon har det. ;)

      Radera