Att riskera låsa in sig

januari 21, 2017

Här hemma har vi nu lärt oss att öppna och stänga dörrar åt alla håll och från alla håll. Det var länge sedan Alicia lärde sig att stänga dörrar som man knuffar ifrån sig, och för ett tag sedan (när hon började nå upp till handtaget) lärde hon sig att öppna dörrar som man knuffar ifrån sig. Men nu har hon även lärt sig att både stänga och öppna dörrar som man ska dra mot sig. 

Vilket ju givetvis ger lite spänning i tillvaron. Jag talar om WC-dörren. 


Vi har en sån där gammaldags dörr som man låser med själva handtaget, genom att lyfta det lodrätt efter att man stängt dörren. Och ifall man inte är helt stadig på handen så kan dörrhandtaget, ifall man råkar slinta/släppa taget om det när man har tryckt det ända ner, få en sån fart att det råkar spritta ända upp till lås-läget. Om ni förstår hur jag menar. 

Och då är det ju inte så roligt ifall man råkar låsa in sig. 

Speciellt inte då man faktiskt inte når så mycket högre än till just handtaget, och därmed inte får tag på det ifall det är i lås-läge. Inte når man upp till lampknappen heller, ifall det skulle råka vara kolmörkt där inne. Och man än så länge inte är helt hundra på att förstå instruktioner i flera steg. 

Nej, det har inte hänt, men jag har sett att det finns viss risk.

Ett vanligt WC-lås kan man ju vrida om utifrån, med en skruvmejsel eller vad som helst, men är själva handtaget i lås så går det ju inte ens att trycka ner från utsidan. 

Det går ju förstås att hela tiden ha dörrhandtaget i låsläge (tills hon når upp vill säga...), men jag vet ju att damen i fråga då blir väldigt frustrerad eftersom det ju faktiskt inte ska vara så där. Och så blir det en massa liv om det. Jag vet heller inte ifall det är ett bättre alternativ att skaffa nån slags dörrstopp som man kan placera högt upp på antingen dörren eller dörrkarmen. För då är det ju också något i vägen som inte ska vara där, som gör att man inte kan öppna och stänga när man så hemskt gärna vill. För att inte tala om att vuxna människor ska komma ihåg att sätta tillbaka det efter att man själv besökt "hemlighuset". 

Tips och ideer, anyone?

Ytterdörren, med trappa direkt utanför? Ingen fara, där är man tvungen att vara lite stark och vrida om ett lås som sitter högre än handtaget. 

You Might Also Like

2 kommentarer

 1. Vi hade likadant handtag och bytte det till ett sånt som man får öppnat utifrån...
  Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det svårt att byta? Behöver man byta hela dörrkarmen om man ska ha nytt lås?

   Vi har knepiga dörrar, funderade på att byta ut alla innerdörrar till nåt snyggare när vi flyttade in, men konstaterade snabbt att det blir en dyr historia då standardmåttet idag är ett annat. Tror att vår WC-dörr har måtten 200*60 cm.

   Radera