Lätt och svårt julgodis

december 18, 2016

Jag lovade berätta mer om årets julgodis-fix! Jag valde att göra två olika sorter, den ena utlovades vara snabb och lätt, och det andra receptet verkade lite mer avancerat med tre olika lager. 

Vi börjar med det svåra. Som jag nog inte insåg riktigt hur svårt det skulle bli. Definitivt inget man gör med barn kring benen! 

Receptet på chokladnougat hittade jag hos Kinuskikissa (via pinterest). Eftersom bloggen är på finska tänkte jag återge det här, inklusive egna kommentarer och instruktioner som jag saknade och fick stressa rejält över. 

Recept 1


Nougat (bottenlager)
2 äggvitor 
2,5 dl glukossirap 
3,5 dl socker 
1,25 dl vatten 
130 g mjölkchoklad 

Toffee (mellanlager)
1,5 dl grädde 
0,5 dl glukossirap 
1 dl farinsocker 
50 g smör 

Chokladyta (överst)
200 g mjölkchoklad 
0,5 dl grädde 

Övrigt: Kastrull, djuptallrik som passar ovanpå kastrullen, elvisp, stektermometer, värmetålig skål, form ca 17x25 cm klädd med bakplåtspapper.

Lager 1:
 • Börja med att separera äggvitorna i skålen, som som sagt inte ska vara av plast. Annars får du börja leta efter en rostfri skål i panik medan sockret nästan kokar över på spisen. Jag kom nämligen på att plast kanske inte gillar kokande socker? Vet ej, prova på egen risk!
 • Koka glukossirap, vatten och socker i en kastrull, tillsammans med termometern. Det ska koka superlänge och du kommer hinna bli nervös över att det aldrig blir varmare än 108 grader... Det ska bli 150 grader och det går snabbt på slutet! 
 • Medan det kokar upp i kastrullen, bryter du sönder chokladen i en djuptallrik och smälter den ovanför kastrullen. Gör inte som i orginalreceptet och smält den i micron, för då får du springa fram och tillbaka mellan spisen och micron och stressa över att chokladen eventuellt blir för varm. Vattenbad is the shit, tro mig! 
 • Då sockerlagen är uppe i 140 grader (eller 130 eftersom IKEA-termometern inte visar mer än så...) börjar du vispa äggvitorna till skum. Börja genast, det går som sagt mycket snabbt när temperaturen väl börjar stiga! 
 • Sedan häller du sakta sockerlagen i en tunn stråle över äggvitorna medan du ännu vispar. Försök att inte hälla kokande socker över elvispen av plast...
 • Häll sedan ännu i den smälta chokladen och fortsätt vispa tills blandningen blir seeeg. 
 • Häll genast smeten i bakplåtspapper-klädd form. 

Lager 2:
 • Hetta sedan upp grädde, sirap och farinsocker, låt sjuda ca 10 minuter. Jag tror att det är meningen att det ska bli tjockare, men min blev inte det. Inte så mycket i alla fall.
 • Tillsätt sedan smör och rör ut till en jämn smet. 
 • Häll sedan i formen ovanpå nougaten. 
 • När det svalnat någorlunda, ställ i kylen ytterligare någon timme. Min kolasås stelnade någotsånär i kylen. 

Lager 3:
 • Smält choklad över vattenbad. 
 • Hetta upp grädde i en kastrull, det får inte koka. 
 • Blanda ihop dessa och hoppas att det inte skär sig och blir grynigt (läs: det gjorde det för mig). 
 • Ifall ovanstående händer, tillsätt ca en tesked fettfri vätska (vatten... kaffe... sprit... ta gärna en styrketår själv ifall det behövs) och värm smeten över vattenbad igen medan du rör och ser miraklet hända. Voila! 
 • Häll chokladsmeten överst i formen, gör mönster om du vill och ställ sedan in formen i kylen någon timme. 

Skär sedan upp godiset i bitar. Här kommer mellanlagret högst troligast att plattas ut och rinna ut på alla sidorna medan chokladlagret halkar runt som ett isflak ovanpå, då du lägger kniven i godiset. Men det blir gott ändå! Förvaras i kyl ca en vecka. Recept 2, Mariannetryffel


Den "något" lättare varianten hittade jag på Hannas blogg. Här behöver du 200 g mörk choklad, 1 dl grädde och 0,5 dl Mariannegodis-kross. Samt kakaopulver eller pudersocker att rulla godiset i. 

Smält chokladen över vattenbad. Koka upp grädden och blanda ihop de två. Blanda sedan i Marianne-krossen och ställ kallt någon timme. 

Forma sedan chokladen till bollar och rulla i antingen kakaopulver eller pudersocker. Klart! 

You Might Also Like

0 kommentarer