Inför jul: recept på köttbullar

december 23, 2016

Idag har vi handlat den sista maten inför julhelgen. Det är visserligen inte så märkvärdigt som det låter, eftersom vi inte firar jul hemma (eller åtminstone inte äter middag hemma).


Istället blir det någon form av knytkalas-julmiddag på julafton, där det föll på vår lott att köpa sill (ingen av oss äter sill så jag hoppas det blir bra, heheheh...), ta med en del grönsaker och att tillverka köttbullar. 

Så med det sagt, kommer här ett recept på riktigt goda köttbullar! :) Detta recept är beräknat till fyra personer, så vi dubblar och modifierar det lite då det är tolv personer som ska äta. 

Recept på köttbullar, 4 personer


500 g blandfärs
0,5 dl skorpsmulor / ströbröd
1 dl (matlagnings)grädde
0,5 riven lök
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk färsk persilja (eller 1 tsk torkad)
1 msk färsk oregano (eller 1 tsk torkad)


Gör så här:

  • Blanda ströbröd och grädde. Låt svälla i 10 minuter.
  • Lägg sedan i ägg, lök och kryddor. Jag brukar faktiskt riva löken på rivjärn då jag är lite "allergisk" mot stora lökbitar i köttbullar. ;)
  • Blanda i färsen och rör till en jämn smet.
  • Forma smeten till runda köttbullar. Det är lättare om du har blöta händer eller plasthandskar. Allra lättast är det ifall man har en köttbullstång! ;) Så blir alla lika stora och snabbt går det också! Köpte min via eBay för ett par euro... 
  • Stek dem sedan på medelvärme ca 10 minuter, eller grädda i ugn på 225 grader tills de fått fin färg. Eftersom vi gör så många är det smidigast att göra i ugn.

You Might Also Like

0 kommentarer