Finländarna och Internet

december 12, 2016

För någon vecka sedan släpptes den årliga rapporten Svenskarna och Internet (2016). I fredags kom den finska motsvarigheten, som heter något så spännande som "Finlands officiella statistik: Befolkningens användning av informations- och kommunikationsteknik". Jag är ju både webbentusiast och statistiknörd, så jag har givetvis bekantat mig med innehållet. 


Finländarna och Internet - Kajsa Snickars

Men till att börja med - en ren reflektion - kan man inte paketera statistiken lite snyggare? Kanske man kunde ta modell av svenskarna och göra en snygg pdf-fil istället för att ha en himla massa tråkig text och trettiosju fula tabeller? Statistik kan vara så mycket roligare än så här!

För att få ut något av rapporten rekommenderar jag också att man läser den på finska, eftersom det bara finns ett kort svenskt sammandrag.

Vad kan man då utläsa från rapporten?


Andelen finländare som använder Internet


Upp till 54 års ålder använder så gott som samtliga finländare Internet. Efter det börjar det sakteliga sjunka och i åldersgruppen 75-89 är det bara 31 % som använder Internet, men den andelen stiger för varje år. Totala användarprocenten för alla finländare är 88 %.

Två tredjedelar (eller 65 %) har under de tre senaste månaderna använt Internet i sin mobil, utanför hemmet och jobbet. Jag gissar att man med detta menar att man har en "egen" nätanslutning i mobilen istället för att använda sig av wifi? Å andra sidan kan man ju använda wifi på caféer och köpcentrum och liknande ställen...

72 % av finländarna använder nätet flera gånger per dag, hos de under 45 år var andelen 96 %.


Vad använder finska befolkningen Internet till?


De allra flesta, 81 %, sköter bankärenden på nätet, tätt följda av e-postanvändning (79 %) och informationssökning gällande varor och tjänster (också 79 %). Hela 60 % har sökt information som rör sjukdomar, hälsa eller kost. 

74 % följer med nättidningar eller TV-kanalernas webbplatser. 58 % lyssnar på musik via nätet och 56 % är aktiva på sociala medier (jag trodde verkligen den siffran skulle vara högre?). 38 % läser bloggar, men endast 6 % av befolkningen driver egna bloggar eller webbplatser. 56 % använder olika instant messaging-tjänster i mobilen. 32 % av finländarna har använt molntjänster, jag skulle dock gissa att det egentligen är fler, bara att man inte vet vad molntjänster faktiskt betyder...?

Sen är det lite lustigt att man rapporterat hur många som köpt begagnade varor via nätet (24 %), men inte hur många som handlat på nätet totalt sett? Det får man gräva fram ur en av bilagorna, som berättar att 62 % av finländarna har e-handlat under det senaste året, respektive 44 % under de tre senaste månaderna. Jag tycker att åtminstone den senare siffran låter låg, då Postnords statistik anger att 66 % av finländarna e-handlade under ett genomsnittligt kvartal, anno 2015.

Sammanfattningsvis


Statistik är alltid intressant. Men just denna fungerar kanske mest som jämförelsetal till fjolårets siffror. Och så bör man ju komma ihåg att det är finska Statistikcentralen som ger ut informationen, medan det för svenskarnas del är Internetstiftelsen i Sverige. Jag menar, därav tråkigheten och det icke-användarvänliga formatet. ;) 

Det är ju en fördel för respondenterna ifall undersökningen är kort, men jämför man med den svenska undersökningen får man fram så mycket mer (och intressant) information. Visste du t.ex. att 72 % av de svenska tvååringarna använder Internet? 

You Might Also Like

0 kommentarer