Egentligen är jag alltför trött på detta för att skriva något, men...

december 13, 2016

Glad lucia! Eller inte. Just denna dag är ju inte speciellt glad för oss svenskspråkiga i detta land. Jag ska inte orda desto mer (för jag saknar helt enkelt ord!) om hur usligt det är att man struntar i grundlagen, stressar fram beslut, tar beslut på fel grunder trots att rätt fakta har levererats, och ignorerar minoriteten när man besluter att Vasa centralsjukhus inte ska få fulljour. Det har andra gjort så bra redan.

Det är helt obegripligt att det kan få gå till så här. Återstår att se vad det i praktiken betyder. För oss och de 371 andra personerna i vår "bostadsruta"  skulle det enligt Yles uträkningar bli 22 minuter längre till Seinäjoki än till Vasa. Vilket de räknat ut enligt Googles kartor, så antagligen togs det inte hänsyn till hastighetsbegränsning, vilket någon också påpekade i kommentarerna. Jag vet ju själv att det (medan jag jobbade och behövde ta mig dit ibland) tar betydligt längre till Seinäjoki än till Vasa, trots att avståndet är ungefär lika.

Vi har ju iaf turen att ha ungefär lika långt till Björneborg som till Vasa och Seinäjoki, så om valet står mellan finsk vård i Seinäjoki eller finsk vård i Pori (som också får fulljour) så väljer jag, om jag i det läget är kapabel att välja, Pori alla dagar eftersom resan går fortare dit. Men det handlar inte om avstånd. Eller jo det också. Mest handlar det om språket. Tänk dig att du behöver akutvård och inte kan göra dig förstådd på ditt modersmål...

Och framom allt annat handlar det om att det ju faktiskt FINNS fungerade vård på båda språk, är då inte det värt att satsa på? Istället för att försöka få till en behjälplig svenska på helfinsk ort? När till och med sjukvårdsdirektören i Seinäjoki önskar att Vasa hade fått fulljour så man skulle slippa ta itu med "problemet"... Nä, såna här beslut görs av ren illvilja, som det har uttryckts.

Usch. 

You Might Also Like

0 kommentarer